hantera skolan.

​Ett inlägg jag publicerade i början av vinter men kan komma till nytta att återläsa nu in i det sista innan terminen är slut. Läs!

Jag tror du under ett flertals perioder under din skoltid tycker allt är otroligt jobbigt, ditt liv suger och du tycker du är värdelös och känner att du vill sjunka under marken och gräva ned dig under en sten och aldrig vakna upp. Skolan är både oerhört tidskrävande men framförallt psykiskt kämpigt och ansträngande. Alla känner igen sig, även jag. Jag som person är väldigt för att jag skall prestera bäst exakt HELA tiden. Jag nöjer mig inte med ett dåligt resultat då jag vet att jag kan bättre och min vilja för att få bäst och högt är stor.

Att gräva ner sig i gropar och tycka att livet är en pina, att allt bokstavligen ALLT.. det suger. Man får bita ihop och kämpa. Plugga och tänka att det kommer att löna sig längre fram. Att sitta om 20/25 år och kolla tillbaka med ett leende på läpparna och säga "tur att jag gjorde klart allt det där, tänk om jag inte skulle gjort det? Då hade jag inte suttit här". Det gäller att se ljust med skolan, att se det positiva med alla inlämningar, stresshanteringar man genomgår under sina år. Jag satte redan press under tidiga år just av den enkla anledningen att jag visste tidigt mina ambitioner. Jag var redan medveten vart jag ville befinna mig som vuxen kvinna. Jag vet vad jag vill och därför är det ofantligt viktigt att plugga, bita ihop och ta sig i kragen samt göra det bästa i situationen.

Det allra bäst du kan göra för att undvika stressen är att sätta upp en lista med kommande prov, inlämningar, redovisningar, viktiga saker generellt som är under de kommande veckorna du har framför dig. Planera upp hur du skall plugga, lära in på bästa sätt och framförallt vad som är viktigast och närmast dig den dag du befinner dig i. Du har om fem dagar en redovisning som du skall kunna i princip utantill, med inlevelse och kanske som är lite utanför dina ramar som person? Öva en timme eller kanske två om dagen. Bit för bit, stycke för stycke och mata in det. Sista dagen kör du någon extra timme och matar in hela talet tills du kan det.

Om du pluggar på något som är om fem veckor som du jagar upp redan första veckan, det är helt onödigt. Varför då? Ta en dag i taget, djupa andetag och ta det som är närmst dig. Få det gjort och ta sedan nästa trappsteg. Du kan aldrig hoppa över flera trappsteg för då ramlar du. Därför måste du ta en dag i taget. Då kan du sedan njuta när det är över.

Tro på dig själv när du pluggar, tro på att du kan lära dig och kan förstå. Man kan inte allt, alla är olika, en del kan ett ämne mycket bättre och flitigare än vad du kan. Inse bara att det är så, inget du kan hjälpa. Du är bättre än dem på något annat, inse bara det med. Alla är olika, ingen är likadan och kan allt lika bra och lika mycket.

Ännu en vägande punkt för skolan är att fokusera. Den mest essentiella punkten för dig som elev och person. Undan med allt som inte har att göra med ämnet och kör. Lyssna på lärarna, fokusera på vad som sägs, vad som diskuteras. Förstår du inte? Fråga. Annars kommer du aldrig förstå det du försöker lära in. Bättre att fråga i början än när det är alldeles för sent.

Var bekväm i dig själv. Jag fokuserar som bäst när jag är bekväm; uppsatt hår, bekväm tröja, byxor och skor. Inget som sitter åt, ramlar ner/i vägen. Gå till skolan med en självsäkerhet i bekväma kläder och skit i vad andra tycker. Du är inte där för dem, utan för dig själv. För att lära dig.

Allt handlar om att tro på dig själv, prioritering och fokusering. Då kommer du lyckas och framförallt slippa onödig stress.

Gillar

Kommentarer

karolinaar
karolinaar,
Åhh detta var precis vad jag behövde läsa nu<3 bra skrivet Elsa!
nouw.com/karolinaar
moahakansdotter
moahakansdotter,
Gillar din header starkt! 😊
nouw.com/moahakansdotter
moacroon,