How to: Study

"Fan hur skall jag kunna detta?" "Gud jag kan inte koncentrera mig!!!" Vanliga uttryck som kommer upp varje gång man skall plugga. Jag själv tycker det varierar beroende på vad det är jag skall plugga alltså ämne och på vilket sätt jag skall plugga. Är det ett prov? En diskussion? Redovisning? Pluggsätten varierar beroende på vilket sammanhang man skall plugga till. Jag hatar själv prov, framförallt stora prov eller i ämnen som jag inte är så bra i. Man försöker läsa och läsa men inget går in i skallen. Sedan finns ju ämnena man kan skriva en hel roman om för att man är såpass insatt i ämnet och älskar att diskutera runt om det. Am I right?

Då det kan vara klurigt att veta exakt hur man skall plugga och slippa stressa i onödan samt på vilket sätt man skall plugga. Jag tänkte dela med mig med lite tips som jag har lärt mig utifrån mina egna erfarenheter. Några av punkterna kanske man kan dra nytta av eller utnyttja på något sätt eller så kan ni bläddra förbi om ni redan hittat era knep ;)

1) Hitta din pluggstund. När på dygnet pluggar du som mest effektivt? Dagen eller lite senare på kvällen/eftermiddagen? Jag själv tycker det är i princip omöjligt att plugga mitt på dagen utan jag hittar mitt s.k. lugn på kvällen innan och efter middagen. Då tycker jag det är bäst att plugga.

1:2) Hitta även vart du gillar att plugga mest? Till musik? Helt tyst miljö? Hitta din effektivaste pluggstund helt enkelt. Då kan du sedan utifrån den studera oerhört mycket bättre!

2) Prioritera. När har du ditt prov eller inlämning? Prioritera det du antingen kan minst eller det som har kortast deadline. På så sätt kommer du slippa stressa upp dig i onödan.

3) Effektivisera! Läsa två sidor, telefon. Läsa två sidor, telefon, äta. Känner ni igen er? Lägg undan telefonen i en timme och bestäm med dig själv att läs hellre effektivt i en timme, med koncentration än att du pausar hela tiden genom att kolla instagram, sms och snapchat. Det tar tid för hjärnan att vänja sig så i princip, när du precis kommit in i djup koncentration så kollar du instagram släpper din hjärna koncentrationen och det tar lång tid komma in i samma djupa fokus igen. Effektivisera istället för att plugga några få minuter. Då får du mer gjort samt kan kolla sociala medier en längre stund efter!

4) Planera! Bygger på prioriteringspunkten men ha en kalender. Skriv in alla viktiga datum så du i god tid vet när du har olika viktiga redovisningar; prov, inlämningar, diskussioner osv. Då kommer du slippa få paniken dagen innan och ha missat något.

Sedan till själva studerandet..

5) Läs, sammanfatta, läs sammanfatta. När jag pluggar till prov brukar jag framförallt tycka det är enklare att se filmer då jag lär mig mer utifrån dem. Exempelvis om jag har ett prov kring första- & andra världskriget. Kolla på filmer som summerar alla viktiga händelser, faktorer och liknande så du får ett hum om vad du behöver veta. Läs sedan i böcker och sammanfatta efter varje eller varannan sida. När du på så sätt sett filmer vet du vad du behöver ta ut i böckerna och slipper ta ut onödig fakta.

6) Diskutera! Slutligen det jag tycker är jäkligt bra i slutet någon dag innan det utsatta datumet, diskutera. Med en eller flera vänner/klasskamrater. Då kan du på så sätt se om du missat något eller missförstått någon viktig del. Kan dock för en del vara jobbigt då det kan virra till det i huvudet men jag tycker denna punkten är extremt effektiv och bra. :)

För er som har svårt för er att plugga och kanske behöver hjälp att pusha på er att bli mer effektiva och kanske behöver hjälp i något specifikt ämne vill jag erbjuda er en superbra chans att förbättra era studieresultat i skolan och framförallt bli bättre på att studera och förbättra er i något ämne ni har lite svårare för. Som ni vet har jag skrivit en hel del om Allakando som är en läxhjälp. Dem är tillför att hjälpa oss ungdomar till att förbättra våra studieresultat oavsett våra mål i respektive ämnen och gör att vi effektiviserar våran pluggtid. Hur grymt? HÄR finner ni ett inlägg jag skrev efter jag hade hjälp inför nationella proven.

Jag kan med handen på hjärtat säga att det var ett klokt val av mig att ta hjälp inför Nationella som jag gjorde. Då jag tycker/tyckte matematik kan(och är) vara klurigt till och från men var lite nervös inför nationella då jag ville nå till ett visst betyg/resultat (som jag slutligen gjorde!!). Så ni som varit lite skeptiska till just ta hjälp från lärare utanför skolan så tycker jag ni verkligen inte skall vara det. Det är mitt bästa val och kommer att fortsätta med det.

Jag har fixat ett bra erbjudande för er grymma läsare som vill ta samma hjälp som mig och vill höja era studieresultat. Det finns olika undervisningar att anmäla sig till baserat på vad du själv anser är bäst för just dig. Antingen räknestuga som går ut på att du och några få elever till har 3-4 lärare som varje vecka går igenom saker som du behöver hjälp med och behöver få förklarat ytterligare. Privatundervisningar som går ut på att du tillsammans med en lärare är hemma hos dig varje vecka räknar och du får hjälp med vad du behöver få förklarat och han eller hon hjälper dig med saker du har svårt för. DETTA GJORDE JAG & JAG ÄR SUPERNÖJD!! :)

Det finns alltså olika kurser och undervisningar baserat på vad du behöver hjälp med. OCH nu till det bästa av allt. Jag har fixat så ni får möjlighet till att prova på en gång i valfri kurs/undervisning helt gratis så du som "elev"/ungdom kan känna på hur det känns och utifrån då känna om du tycker det är jättebra eller kanske inte alls känns bra. Uppge mitt namn i kassan eller om ni bokar via telefon anger min blogg så får ni rabatten på så sätt :) HÄR kan ni även läsa in er lite mer på kurserna!

Har ni frågor? Kommentera och jag svarar så gott jag kan! Puss

  • Tips

Gillar

Kommentarer

livelifehappy
livelifehappy,
Vilka bra tips! 😊 sånt ser jag gärna mer av!!
nouw.com/livelifehappy